Scrisoare deschisa de la Fabrica de Pensule, in contextul recentului conflict si al dezacordului din cadrul comunitatii.

Ne place sa urmarim si sa contribuim, asa cum putem, la dezvoltarea culturii si a artelor in Romania. Si nu atat la dezvoltarea lor propriu-zisa, caci din fericire avem numerosi artisti cu idei creative si inovative, numerosi agenti culturali care fac ca lucrurile sa se intample, cat la schimbarea perceptiei publicului general asupra acestor domenii si la implicarea si motivarea acestuia sa iasa din casa, sa participe la evenimente culturale, sa ii cunoasca si sa ii aprecieze pe artisti.

Toata lumea stie ca Romania are un potential turistic extraordinar, dar nu suficient de valorificat, la fel cum toata lumea s-a aflat intr-o lunga asteptare ca turismul romanesc sa prinda amploare. Abia de anul acesta, datorita numeroaselor publicatii internationale care s-au indragostit de Transilvania, lucrurile par sa se miste. Astfel, Transilvania a fost declarata de catre Lonely Planet cea mai buna regiune de vizitat in 2016, in timp ce cotidianul britanic The Guardian include explorarea Transilvaniei cu bicicleta in top 10 cele mai frumoase vacante de aventura din Europa.

In tot acest context, putina lume se astepta ca unul dintre orasele Romaniei sa primeasca apreciere si recunoastere internationala nu datorita potentialului turistic, ci datorita potentialului artistic! Cluj-Napoca este considerat, de ani de zile, un oraș artistic al viitorului, orasul impresionand prin muzeele sale neobisnuite (v. Colectia de Istorie a Farmaciei), prin galeriile de arta si spatiile neconventionale in care se arta se dezvolta. Concret, un astfel de spatiu neconventional datorita caruia Clujul este apreciat pentru potentialul artistic si cultural este Fabrica de Pensule.

scrisoare de la fabrica de pensule cluj (2)

Devenit un reper pentru arta contemporana, Fabrica de Pensule este un spatiu interdisciplinar, un spatiu ce mediaza intalnirile dintre artisti si publicul avid de arta si cultura, un cadru ce permite colaborari inedite si schimburi de experienta. Chiar si deschiderea Fabricii pentru colaborarea in cadrul proiectului City Card este o dovada a deschiderii sale inspre public, dorinta de a ajunge cu adevarat in randul comunitatii clujene si nu numai.

In contextul conflictului recent si al unui dezacord intern intre asociatiile si artistii care fac parte din ceea ce Fabrica de Pensule a reprezentat pentru oras in toti acesti ani, un conflict care a ajuns in presa locala sub genericul titlu de ,,scandal (monstru!!) la Fabrica de Pensule” sau alte formulari extravagante, consideram ca astfel de abordari nu fac cinste si nici nu reprezinta acest spatiu cultural si artistic care ne-a oferit noua, celor care ii trecem pragul cu entuziasm, atat de multe! Conflictul dintre unele grupuri din cadrul acestei comunitati, in timp ce este indezirabil si trist, nu ar trebui transformat in titluri de ,,scandal”.

scrisoare de la fabrica de pensule cluj (3)

Va prezentam mai jos o scrisoare deschisa de la Fabrica de Pensule, adresata comunitatii, semnata de Asociația Reciproca, Asociația Reactor de creație și experiment, Asociația Váróterem Projekt, Asociația SHIFT, Dramaturg Petro Ionescu, Regizor Raul Coldea, Arheolog Apai Emese. Consideram ca indiferent de partile si ,,taberele” implicate in acest conflict, noi, cei care iubim Fabrica de Pensule pentru ceea ce ne-a oferit de-a lungul anilor, avem datoria de a fi alaturi de toti acesti artisti si oameni deosebiti, in speranta ca aceste dezacorduri isi vor gasi o solutie avantajoasa pentru toata lumea.

Scrisoare deschisa de la Fabrica de Pensule

Către comunitatea Fabricii de Pensule,

Ne arătăm îngrijorarea față de conflictul din Fabrica de Pensule, dezacordul față de situația creată prin înregistrarea mărcii numelui și a logo-ului – bunuri comune ale comunității Fabricii de Pensule – de către un grup de persoane din această comunitate și mai ales față de rațiunile din spatele acestui demers.

Fabrica de Pensule a reprezentat până acum un punct de reper pentru arta contemporană și cei implicați în a o produce și a o susține. Fabrica de Pensule reprezintă, în esență, un spațiu interdisciplinar, cadru de întâlnire, prijlej de colaborare și de schimb de experiență, de care se bucură nu doar artiștii, galeriile și organizațiile din Fabrica de Pensule, ci și semnatarii acestei scrisori. Deschiderea spre colaborare și spre idei noi, sprijinul profesional și încurajarea pe care membrii acestei comunități l-au arătat în nenumărate colaborări cu alți artiști sau organizații face parte, credem noi, din spiritul acestui spațiu și, totodată, dintr-un mod sănătos de a ne raporta nu doar la scena culturală, ci și la un fel de exista. Deși diferiți, împreună formăm un prezent cultural mai important decât noi, față de care suntem cu toții responsabili.

Confiscarea în secret a identității unui astfel de organism și oferirea de “protecție” asupra lui (în fond, față de cine?) este un act ofensator față de întreaga comunitate artistică, act față de care manifestăm un profund dezacord. Protejarea de către o parte a membrilor unei comunități a numelui comunității față de acțiunile activiste sau viziunile politice ale altor membri ai comunității formează un scenariu absurd care nu are nicio legătură cu felul în care ne imaginăm construcția culturală în acest secol și dreptul la liberă exprimare. Considerăm acest act cu atât mai dezagrabil, cu cât justificarea lui invocă simțul de proprietate a primului venit, deși Fabrica de Pensule e un construct colectiv consolidat de-a lungul anilor și prin contribuția oamenilor care i s-au alăturat pe parcurs.

Sperăm ca membrii comunității Fabricii de Pensule, fie că fac parte din Federația Fabrica de Pensule, fie din nou-fondata Federație a Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule, fie că sunt oameni care cred în forța și importanța acestui spațiu, să găsească o soluție constructivă la acest conflict, în beneficiul întregii scene culturale contemporane și a ceea ce constituie Fabrica de Pensule pentru ea.

Cu respect pentru comunitatea Fabricii de Pensule

scrisoare de la fabrica de pensule cluj (1)