Cetatea Deva

AUDIO (1.32 MB)

Detinatorii de BCR City Card sau Top City Card pot beneficia de ghidaj gratuit la Cetatea Devei cu ajutorul aplicatiei Top City Card (iOS, Android)! Ghidajul include text, fotografii orientative si fisier audio! Aflati mai multe detalii, aici.

Așezată pe un con vulcanic, Cetatea Deva domină orașul de la peste 180 metri înălțime. Ea a fost considerată în evul mediu una dintre cele mai importante fortificații ale Transilvaniei. Este foarte probabil ca înaintea cetății medievale să fi existat aici o fortificație dacică, după cum o dovedesc blocuri de piatră cu tăieturi caracteristice în formă de coadă de rândunică încastrate în ziduri.

Cetatea Deva a fost consemnată documentar în două acte de cancelarie din același an, 1269. Primul se referă la banul Mikud, care primește din partea regelui Ștefan al V-lea al Ungariei o moșie în comitatul Dăbâca pentru serviciile aduse coroanei în luptele împotriva cumanilor sub castro Deva vocato. Al doilea document se referă la comitele Chyl din Câlnic, căruia regele îi face danii pentru faptul că a luptat alături de el sub cetatea Devei și a Codlei.

La sfârșitul secolului al XIII-lea cetatea devine reședința voievozilor Roland Borșa și Ladislau Kán, de unde aceștia își exercitau autoritatea asupra voievodatului Transilvaniei. Alegerea cetății drept reședință voievodală dovedește că aceasta era puternică și dispunea de construcții suficiente pentru a satisface pretențiile curții. După 1315 cetatea reintră în stăpânirea regelui Carol Robert. Castelanii cetății Deva sunt în seccolul al XIV-lea și comiți ai comitatului Hunedoara.

În anul 1444 cetatea și domeniul intră în posesia lui Iancu de Hunedoara, rămânând în stăpânirea familiei Hunedoreștilor până în 1490. Ulterior, redevine posesie regală și pentru un timp sunt zălogite unor nobili din Transilvania. După 1530 cetatea trece în stăpânirea voievodului Ioan Zápolya, al cărui corp neînsuflețit a fost transportat aici în 1540 împreună cu tezaurul Transilvaniei, nefiind în siguranță la Alba Iulia.

Între 1551 și 1556, când Transilvania ajunge sub stăpânire austriacă, generalul Gian Batista Castaldo, guvernatorul militar, inițiază ample lucrări de întărire a cetății. În cetate își sfârșește viața în 1579 Ferencz David, fondatorul bisericii unitariene din Transilvania.

Cetatea ajunge în 1581 în posesia nobilului Francisc Geszty, care efectuează lucrări de modernizare a fortificației și începe lucrările la Magna Curia, reședința civilă aflată la poalele dealului.

La începutul secolului al XVII-lea cetatea a fost obiect de dispută pentru competitorii la tronul Transilvaniei, de aceea Dieta țării a hotărât în 1607 ca cetatea Deva să nu mai fie dată sau zălogită, ci să rămână proprietate fiscală. În vremea lui Gabriel Bethlen cetatea este supusă unor serioase refaceri, între care adăugarea pe latura de sud-est a unui turn bastionar ce va purta numele principelui, precum și alte lucrări. Principele Gabriel Bethlen donează cetatea primei sale soții, iar după moartea acesteia ajunge în posesia nepotului său, Ștefan Bethlen și a soției acestuia, Maria Széchy.

Alți utilizatori ai cetății au mai fost principii Gheorghe Rákóczi I, Gheorghe Rákóczi II și Acațiu Barcsay, după care, odată cu preluarea Transilvaniei de către austrieci, intră în stăpânirea casei de Habsburg împreună cu toate proprietățile fiscale din principat.

După 1713 guvernatorul militar Johann Steinville inițiază lucrări de construire a celei de a treia incinte și de transformare a cetății într-o fortificație bastionară, extinzând zona de apărare la poalele dealului. Acest proiect, de ridicare a unei fortificații de tip Vauban pe pantele dealului și în zona inundabilă, a rămas doar în stadiul de intenție.

Ultima lucrare de refacere a cetății a avut loc la începutul secolului al XIX-lea. Călătorind în Transilvania în 1817, împăratul Francisc I a fost impresionat de frumusețea cetății și a dat ordin ca fortificația să fie restaurată. Lucrările au fost încheiate în 1827, dar rolul militar al cetății Deva era acum depășit de evoluția armelor de foc.

În timpul Revoluției de la 1848-1849 cetatea își trăia cel din urmă episod. Supusă unui asediu de opt săptămâni de către trupele revoluționare maghiare, garnizoana austriacă s-a predat în mai 1849, dar imperialii au revenit după ce trupele revoluționare maghiare au fost silite să depună armele la Șiria. Sfârșitul cetății avea să survină la 13 august în același an, când, dintr-o neglijență a soldaților care manevrau praful de pușcă, depozitul de muniții a sărit în aer și explozia a distrus o bună parte din ziduri.

De atunci încoace, Cetatea care domină oraşul a fost punct de atracţie pentru localnici şi călători, care au urcat dealul la pas spre a descoperi ce se ascunde înauntrul zidurilor rămase în picioare sau atraşi de panorama extraordinară care se înfăţişează privirii.
Astăzi, accesul spre Cetate este posibil atât pe jos, pe drumul vechi sau pe potecile bătute de localnici, dar şi contra-cost cu ajutorul unei telecabine, în fapt un lift monoliner.

Contact:
Localizare: Deva, Piata Cetatii
WebSite
E-mail: [email protected]
Telefon: 0314 178 522

Intrarea este liberă în Cetatea Devei! Nu se plăteşte taxă de vizitare!

Programul de vizitare a Cetăţii Deva, valabil până la data de 30 aprilie 2016: zilnic, între orele 08.00 – 20.00.

Acces cetate:
Se poate urca pe jos, pe la Poarta I, sau cu telecabina. Vizitatorii care utilizează telecabina achită doar contravaloarea drumului.

Tarife Telecabină:
-tarif adulţi pentru o călătorie urcat sau coborât – 6 lei (12 lei urcat şi coborât);
-tarif copii, elevi, studenţi, pensionari pentru o călătorie urcat sau coborât – 3 lei (6 lei urcat şi coborât).

IMPORTANT!
Ultima telecabină urcă la ora 19:30.
Ultima intrare pe Poarta I se face la ora 19:30.
Poarta I se închide la ora 20:00.


Oferte City Card in aceasta locatie

BCR City Card TOP City Card
Intrarea este liberă în Cetatea Devei! (Poarta I). Nu se plăteşte taxă de vizitare! Detinatorii de BCR City Card sau Top City Card pot beneficia de ghidaj gratuit la Cetatea Devei cu ajutorul aplicatiei Top City Card (iOS, Android)! Ghidajul include text, fotografii orientative si fisier audio!
Intrare Gratuita